divendres, 1 de febrer del 2008

En Jaume I, DCCC anys

E quan uench altre dia a hora de uespres enuiam a dir al Rey e a Raiç Abulhamalet, per tal que sabessen los christians que nostra era Ualencia, e que negun mal nols faessen, que metessen nostra senyera en la torre que ara es del Temple. E els dixeren quels playa. E nos fom entre la rambla el reyal, e la torra, e quan uim nostra senyera sus en la torre descaualgam del caual, e endreçam nos ues hoirent, e ploram de nostres vyls, e besam la terra per la gran merce que Deus nos hauia feyta.

Demà fa vuit-cents anys que el nostre rei va nàixer a Montpellier. És per això que des d´aquest blog hem volgut sumar-nos a la proposta feta per les diferents webs valencianistes de penjar un fragment del Llibre dels fets. Hem triat el fragment en que el rei, en veure el penó sobreeixir entre les muralles de València, descavalca per tal de besar la terra i, tot seguit, comença a plorar i a lloar a Déu.

Eixe moment suposà el naixement del nostre regne, el començament de la nostra història com a poble. Dins del context de la Europa medieval i, més concretament, la Corona d´Aragó, el Regne de València, repoblat per catalans i aragonesos, va ser instituït pel monarca com a territori amb entitat pròpia amb unes lleis pròpies (furs) que regulaven les seues institucions i garantien la seua sobirania, fet aquest que va durar fins a 1707, any en el qual, "por justo derecho de conquista" el rei Felip V de Borbó va derogar els furs i les institucions del regne, quedant així assimilats a Castella.

És per tant un dia important per als valencians. Un dia que ha de ser de festa, però també de retrobament amb la nostra pròpia història, perquè és en ella on resideix la clau del nostre ser poble. És per això que des d´ací volem fer una crida a la participació. Ja siga mitjançant Internet, amb iniciatives com la què dalt comentàvem, ja siga penjant una Senyera dels nostres balcons, ja siga assistint als diferents actes que demà dia 2 de Febrer es celebren a València:

Dissabte 2 de febrer de 2008

08.09 h Concert de Campanes

11.00 h Tedèum a la Catedral

12.00h Volteig general de campanes a tot el país

12.15h Entrada de Bandes a la Ciutat de València
800 músics, 24 bandes I 3 recorreguts

13.45 h Concentració de totes les bandes en l’Ajuntament de València

14.00 h Mascletà en la plaça de l’Ajuntament (també coneguda en el futur com plaça Jaume I)

19.00 h Desfilada de Cavallers de la Conquesta i cavalcada popular

21.00 h Correfocs al voltant de la Catedral

24.00 h Castell de Focs Artificials en el llit del riu.


Fem entre tots que siga un dia especial